Kan henna vara farligt?

3 juli, 2013

Jag använder förutom många andra växter en hel del henna till hårfärgning. Då och då kommer det ”larmrapporter” om henna i medierna, till exempel att henna orsakar cancer. Ska man ta detta på allvar?
Det ska man absolut göra, men man måste gå lite längre än till kvällstidningarna för att få en uppfattning om vad som gäller.  Det är ju så här: bara för att man använder naturliga saker från naturen så betyder det inte att det automatiskt är absolut riskfritt.  Man kan ju vara allergisk mot allt möjligt, och dessutom så finns det mycket i naturen som i sig själv är giftigt. Så är fallet med henna. Växten innehåller ett ämne, lawsone, som är lite giftigt.  MEN – enligt vad som hittills har framkommit om henna så verkar det inte som om det skulle kunna vara farligt vid normal användning. Däremot om man äter större mängder av det skulle man nog inte må så bra – eventuellt skulle man till och med kunna dö.
Men å andra sidan så skulle massor med saker som vi äter och dricker också vara ytterst ohälsosamma i större doser; kaffe, socker, vissa kryddor, bittermandel, alkohol, mediciner, vitaminer och mineraler – listan kan göras lång.
Enligt studierna som det har refererats till så har ämnet lawsone haft en del läskiga effekter på försöksdjuren som matats med det.  Dock har man inte, såvitt jag förstår, kommit fram till att det skulle vara cancerframkallande. Man har heller inte gjort studier på normal användning, d.v.s. hårfärgning eller tatueringar gjorda på människor med hennapulvret i sin naturliga form och enbart detta.
(Däremot finns det andra studier som visar att ”kemisk” hårfärgning ökar risken för bl.a. cancer).

Också värt att notera:
Det är bara röd henna som innehåller lawsone.
Det som kallas neutral respektive svart henna är egentligen inte alls henna.
Röd henna: blad från hennabusken Lawsonia inermis.
Svart henna: blad från Indigofera tinctoria eller Indigofera argentea.
Neutral henna: blad från Cassia auriculata.
Dessa tre växter är alltså inte ens släkt med varandra, och det är egentligen en gåta att de alla i handeln kallas henna.
Om du träffar på något som kallas ”extra röd henna” så är det förmodligen vanlig henna som blandats med extrakt från samma växt och alltså ger intensivare färg genom att det är mer koncentrerat.

Ett helt annat problem som uppmärksammas då och då gäller hennapasta för tatueringsbruk. Där är faran att mycket skadliga kemiska ämnen ibland blandas med den naturliga hennan för att göra färgen mörkare och hållbarare. OBSERVERA: Naturlig henna ger en mild röd till brun färg på huden, aldrig svart, och den håller max ett par veckor. Använd inte tatuerings färg som blir väldigt mörk!

Svenska Läkemedelsverket har bestämt sig för att inte gå ut med någon varning för henna. Något förbud är alltså inte heller aktuellt.
Därför fortsätter jag tills vidare att använda henna, och jag tror personligen inte att det har några allvarliga bieffekter vid normal användning. Men observera att detta är vad jag TROR, inte vet.
Den som är orolig bör absolut undvika att färga håret med henna.

Läkemedelsverket har inga specifika bestämmelser om dessa ämnen (varken picramic acid eller sodium picramate) i sina föreskrifter om kosmetiska och hygieniska produkter. Verket har därför som myndighet inte tagit ställning till om ämnena kan användas utan risk för hälsa och miljö. Det är istället tillverkare/importörs skyldighet att bedöma att produkterna inte får ha sådana egenskaper att de kan skada människors hälsa.

Entry Filed under: Hälsotips. Posted in  Hälsotips .Leave a comment

Required

Required, hidden

Some HTML allowed:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed


Senaste inläggen