Sjukdomsutveckling och tillfrisknande

29 juni, 2013

Det tar lång tid att utveckla en sjukdom, men det tar också en lång tid att bli frisk. Vi är bra på att bota akuta sjukdomar (benbrott, infektioner) men klarar inte av de kroniska. Går vi in för att lindra symptomen utan att ta
reda på orsaken blir det bara värre.

Vid kroniska processer är det fråga om inlärning. Allt nytt som vi råkar ut för väcker oro som kan upplevas som spänning eller obehag. Men kan bli nyfiken eller rädd. Om man från början lär sig att bara ta in det som är kul och spännande men undviker det som är svårt hamnar man till slut fel d v s får problem och bli sjuk på ett eller annat sätt. Man kan starta en självgående process som inte låter sig styras så lätt även om och när man upptäcker att det bär åt fel håll. Allt det vi kan gör vi utan att behöva tänka. När man inte längre behöver ordbok och grammatik då kan man det främmande språket. Man använder språket utan att ”tänka” helt automatiskt. Det är först då man kan koncentrera sig
på det man vill säga. Innehållet blir viktigt och meningsfullt och ”formen” d v s språket blir bara ett kommunikationsmedel, dess ursprungliga uppgift.

Inlärningen består av tre faser: Man måste uppmärksamma det som skall läras in, acceptera det trots att det kan upplevas som svårt och sedan öva trots att man känner motstånd. Gör man det som är lätt hamnar man inte rätt, man utvecklas inte utan hamnar på sidospår. Att göra det man redan kan gör att spåren befästes på gott och ont. Man blir skicklig och erfaren om det man upprepar är svårt men rätt. Men man lär sig saker också utan att vilja eller veta bara genom att göra. Man blir sjukare och sjukare om man upprepar något som är lätt men fel. För att sedan ändra något som är fel måste man ofta först plocka fram det till medvetandenivå. Insikt och motivation är avgörande.

En sjuk kroppen kan ge fel signaler som du inte kan lita på. Att acceptera att man mår dåligt eller sämre när man gör rätt är inte lätt. Du måste lära dig att stå ut när det känns sämre, passera hindren utan att återfalla i ditt inlärda, automatiska beteende. Tekniken är enkel: bromsa, hålla igen, säga nej, inte vara för ivrig, inte ha bråttom och stå ut när det känns lite sämre.

Sjukdomsutveckling eller tillfrisknande…

Varför är rytmen så viktig?

Om du hoppar över måltiderna faller blodsockret till att börja med. Du blir grinig, rastlös, arg om du är frisk.

Om du har lärt kroppen att klara sig utan mat försvarar den sig, höjer blodsockret från egna förråd. Kroppen blir stressad och blodsockret blir högt vilket kräver mera insulin. Du går ner i vikt till att börja med.När kroppen har tvingats att ställa om sig till högre insulinnivå går upp i stället. Insulinet får kroppen att växa och fungera.

Detta är individuellt och många faktorer spelar in. Bl a hur mycket du rör dig och hur trött du är. Något enkelt recept på hur just din kropp kommer att reagera finns inte. Om du inte håller regelbundna måltider kan inte kroppen förbereda sig och vet aldrig när eller om maten kommer. Du förbrukar en massa energi och resultatet blir klent och inte alls som du har tänkt dig. Du blir trött, undernärd, sömnlös, deprimerad och överviktig i sämsta fall. Kroppens anpassningsförmåga är boven i dramat.

Alla kroppens celler har olika livslängd och följer olika rytmer. Exempelvis svimmar man om hjärtrytmen rubbas. Om maten kommer på fel tid kan man anpassa sig, på gott och ont. Att detaljstyra matintaget blir lika framgångsrikt som om man sätter värmefläkten ute för att ändra på vädret. Kroppen måste få olika produkter, dvs varierad mat för att själv välja vad som behövs för stunden.

Att utesluta fett innebär att kroppen måste hitta på ett sätt att producera fett som är nödvändigt för olika reaktioner, hormonbbalansen, upptaget av vitaminer, uppbyggnad av membraner, o s v, att utesluta kolhydrater gör att man får sug då hjärnan kan inte klara sig utan dem, att utesluta vissa proteiner medför extra jobb för kroppen. Bristerna är svårfångade då det som finns i blodet när vi tar prover inte visar något. Proverna kan vara jättebra, vilket är kvittot på att kroppen har kompenserat men de säger inget om hur sjuk man egentligen är. Tvärtom man känner sig som en ”simulant” när doktorn inte kan hitta något i blod proverna.

Vi förstör vår inre miljö lika mycket som den yttre. Allt genom att försöka påverka det vi inte skall lägga oss i. Vi kan utföra fantastiska saker men bara om vi samarbetar och underordnar oss naturen, genom att förstå dess principer och lagar och utnyttja dem. All styrning efter våra önskemål, fantasier eller trender är dömd att misslyckas. Vi kanske kan få en effekt för stunden men får betala dyrt i längden.

Vi har skapat livsstilssjukdomar men det dröjer innan vi får fram behandlingsmetoder. Sjukskrivningarna av allt yngre personer under allt längre tid vittnar om detta. Det finns inga enkla, snabba behandlingar, vare sig farmakologiska eller terapeutiska. Kroppen måste få läka med egen kraft och det tar tid, kräver tålamod och pengar. Jagar man de redan stressade unga människorna med blåslampa blir det bara värre.

Entry Filed under: Hälsotips. Posted in  Hälsotips .Leave a comment

Required

Required, hidden

Some HTML allowed:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed


Senaste inläggen